Als mij iets is opgevallen in al die jaren nieuwslezen op de radio, dan is het wel het aantal misverstanden over ons werk. Wat is nou waar en wat niet? Hieronder deel 2 van deze reeks. Deel 1 gemist? Lees ‘m hier!
Mythe 4: Radionieuwslezers voelen niks bij heftig nieuws
Helemaal afgestompt zijn ze.
ONWAAR. Het is onze taak om een radiobericht zo duidelijk en feitelijk mogelijk over te brengen. Aan onze emotie heeft een luisteraar niets, dus het is zaak die erbuiten te houden. Maar wij zijn ook mensen. Aangrijpend nieuws is ook voor ons heftig. En alhoewel wij wel vaker geconfronteerd worden met heftig nieuws, grijpen sommige verhalen je nog altijd naar de keel. In mijn ervaring wordt dat alleen maar erger op het moment dat je het uitspreekt en het niet alleen meer op papier staat.
Uit zelfbescherming blijf ik tijdens een dienst met heftig nieuws zoveel mogelijk in mijn nieuwslezersrol en laat ik emoties zo min mogelijk toe. De knop moet om zodra ik de studio binnenloop.
Op weg naar huis realiseer je je dan vaak pas wat je allemaal hebt moeten vertellen. De impact die dat moet hebben op de luisteraar, maar nog zoveel meer op de betrokkenen. Ja, dat is heftig.
Mythe 5: Radionieuwslezers hebben allemaal Journalistiek gestudeerd
We lazen elkaar nieuwsberichten voor tijdens de bieravonden op donderdag.
ONWAAR. Een kleine rondgang langs collega-nieuwslezers leert dat velen Journalistiek hebben gestudeerd (op HBO- of WO-niveau), maar zeker niet iedereen. Nieuwslezers zijn allemaal journalisten. Maar om journalist te worden hoef je geen Journalistiek te hebben gestudeerd.
Ik ken nieuwslezers die Politicologie, Internationale Betrekkingen, Communicatie of Geschiedenis hebben gedaan. Maar ook Literatuurwetenschappen, Onderwijskunde, Psychologie en Muziekwetenschappen werden genoemd. Zelf heb ik Bestuurskunde gestudeerd.
Alhoewel de opleiding Journalistiek misschien de meest voor de hand liggende optie is, ben je er dus zeker niet aan gebonden. Sterker nog, ik denk dat het goed is voor een redactie als die bestaat uit journalisten met uiteenlopende achtergronden. Zij brengen allemaal hun eigen expertise mee en kijken daardoor weer op een andere manier naar het nieuws. Zo houden we elkaar scherp.
Mythe 6: Radionieuwslezers willen altijd het nieuws lezen
Aahhhh doe effe een stukkie!
ONWAAR. Kijk, we hebben een prachtig vak, maar af en toe een dagje vrij kan ook geen kwaad. Zo’n heerlijke dag waarop ik het liefst zo min mogelijk naar mijn eigen stem luister en anderen lekker laat kletsen. Maar niet zelden is dat nou nét de dag waarop we een feestje hebben. Waarop aan de orde komt wat ik doe voor de kost. Waarop één van de gasten roept: “Aahhh doe eens vooooorrrrrr!”. En dat zal ik dan wel doen hoor. Uit liefde voor het vak.
Oja, en mocht je zo’n nieuwslezer treffen, en hij weigert een privé-optreden te geven omdat hij “geen goede tekst” (= slecht excuus) bij de hand heeft, dan volgt hier een tip. Pak je telefoon en open de NOS Teletekst-app (die heb je vast, en zo niet, downloaden). Ga naar (ik noem maar wat) pagina 103, en het probleem is opgelost. De beste radioteksten-on-the-go zijn namelijk teletekst-artikelen. Lekker kort en bondig. De nieuwslezer in kwestie zal je dankbaar zijn. Denk ik ;).
Mythe 7: Radionieuwslezers zijn beter/slechter dan presentatoren op tv
Dat hoor je meteen.
ONWAAR. Grote onzin. Radio en tv zijn verschillende media. Ze bieden elk andere mogelijkheden en dat vraagt ook om een andere manier van werken en om andere kwaliteiten van de makers. Zowel bij het schrijven van de teksten als bij het presenteren ervan.
Gaat het bij radiomaken om het denken in geluid, op televisie moet je beelddenken. Ander medium, andere werkwijze. Niet beter. Niet slechter. Anders. Ik wil graag nog eens een heel artikel over dit misverstand schrijven.
Mythe 8: Radionieuwslezers drinken geen melk voor de uitzending
*klik* *klak*
WAAR. Haha, had je niet gedacht hè! Heb je weleens melk gedronken en vervolgens in een microfoon gepraat? Ik zal geen details geven, maar laten we het erop houden dat je bij het eten en drinken van zuivel vaak wat meer slijm aanmaakt. En… dat is te horen. Liever niet dus.
Dat waren ze voor nu! De voornaamste mythes over het radionieuwsleesvak. Ben ik er één vergeten? Of twijfel je aan een bewering over nieuwslezen? Laat het me weten!
En vond je dit een leuk artikel? Klik op één van de social-icoontjes om te delen!