Na een aantal blogs over de journalistiek is het tijd om eens een begin te maken met wat andere schrijfsels. Ik wil je graag voorstellen aan Crossfit! 🏋️♀️
Voor de goede orde: Crossfit heeft niks te maken met zo’n crosstrainer die je in de sportschool ziet. Hoe vaak ik dat heb moeten rechtzetten, ik ben de tel kwijt. Toch is die gedachte niet zo heel gek, want Crossfit is relatief nieuw, zeker in Nederland. Het concept is in 2000 bedacht door de Amerikaan Greg Glassman. En ik moet toegeven, ik ben de afgelopen jaren een beetje verslaafd geraakt aan Crossfit.
Het is een mix van gewichtheffen, gymnastiek en atletiek. Maar het is ook veel níet. Het is geen spel, zoals voetbal – en het is ook geen kunst, zoals turnen. Strikt genomen in ieder geval dan. Het doel? Op The CrossFit Games (een soort WK Crossfit) gaan ze op zoek naar ‘de fitste persoon ter wereld’. Voor iets simpelere wezens zoals jij en ik is Crossfit vooral een zoektocht naar de fitste persoon die we zouden kúnnen zijn. Prima streven lijkt me.
Favorieten
Ik zal je niet vermoeien met het uitleggen (of voordoen) van alle mogelijke oefeningen, want dan zitten we hier volgende week nog. Bovendien is daar de rest van het internet voor. Wat ik hier wel graag met je deel zijn mijn drie favoriete oefeningen, zodat je een beetje een idee krijgt waarom ik het nou zo leuk vind.
touw klimmen
Weet je nog, die gymlessen vroeger, waarbij je in de touwen mocht klimmen? Ik voel me altijd weer even kind als ik een rope climb op het programma zie staan.
Toen was het mijn ergste nachtmerrie (ik was meer van de ringen), maar tegenwoordig heb ik iets van techniek en dat maakt nogal een verschil. Bovendien word je bovenin beloond met een geinig uitzicht. Waar je waarschijnlijk niet al te lang van kunt genieten, want Crossfit zou Crossfit niet zijn als je niet één, maar tien keer naar boven moet.
Verder ziet het er misschien leuk uit vanaf de grond, maar het vraagt wel wat van je handen… auw.
Handstand push-up
Als klein meisje deed je vroeger in de pauze een handstand. Als jongen sloofde je je uit met een push-up. Crossfit is er voor iedereen en daarom hebben ze bedacht dat die twee dingen maar gecombineerd moesten worden.
En dus sta je als Crossfitter regelmatig ondersteboven tegen een muur, om vervolgens je armen te buigen en zo diep mogelijk in te zakken. De grond raak ik bij lange na nog niet met mijn hoofd, maar zeg nou eerlijk, wanneer stond jij voor het laatst op je kop?!
Nu ik dit zo schrijf realiseer ik me dat twee van mijn favoriete onderdelen mij weer terugbrengen naar mijn kindertijd haha!
Snatch
We moeten door! Met als derde favoriet juist een hele volwassen oefening, want de snatch is een technische. En dat vind ik ook het fijne ervan. Van kracht moet ik het namelijk niet zo hebben. Ik kan best wat kilo’s op de barbell laden, maar ben daarin erg gemiddeld.
Voor wie ‘m niet kennen: de snatch is een beweging waarbij je de barbell breed vast hebt en die vanaf de grond tot boven je hoofd tilt. Het is zaak om de stang dicht bij je lichaam te houden, flink snelheid te maken en kracht te zetten vanuit je heup. Dat vergt enige oefening.
Het gaat bij de snatch dus naast kracht vooral om mobiliteit en techniek. Je moet optimaal focussen om de energie precies de goede kant op te sturen (naar boven dus), en de balans te houden als de barbell eenmaal boven is. Ik vind het bijna meditatief.
Onmogelijk
Je traint bij Crossfit dus op kracht, uithoudingsvermogen én mobiliteit. En ik zal het maar meteen zeggen: het is onmogelijk om daar allemaal in uit te blinken. Vaak zul je dan ook zien dat iemand die heel zwaar kan liften, minder goed uit de verf komt tijdens het hardlopen. Daar zit dan ook precies de uitdaging. Allround worden. Zoveel als mogelijk tenminste.
Ik heb eens even op een rij gezet waaraan ik nog wil (moet) werken…
Power snatch, squat snatch, snatch balance, overhead squat, back squat, front squat, air squat, jumping air squat, deadlift, sumo-deadlift, sumo-deadlift high pull, push press, strict (shoulder) press, power clean, squat clean, clean & jerk, split jerk, thruster, sit-up, push-up, ring push-up, handstand push-up, handstand walk, pull-up, ring muscle-up, bar muscle-up, kettlebell swing (Russian/American), kettlebell clean & jerk, Turkish get-up, GHD, wall ball throw, medicine ball clean, plank, slam ball, walking lunges, overhead walking lunges, farmers walk, single unders, double unders, ring row, ring dip, sprint sledge, box jump, dumbbell box step up, pistols, burpees (over the bar/box), L-sit, toes-to-bar, chest-to-bar. Oja, en fietsen, roeien, zwemmen, skiën, hardlopen.
Dus.
Het is onmogelijk om overal in uit te blinken, maar dat is nou juist de uitdaging
En dat is stiekem wat ik er zo te gek aan vind. De uitdaging die je aangaat met jezelf. Het feit dat je nooit de beste zult zijn, dat je altijd iets te verbeteren hebt. Op het gebied van kracht, conditie of mobiliteit. Maar vaker nog op alle gebieden ;). Maar ga er niet vanuit dat je bij voorbaat kansloos bent. Want terwijl je de eerste keer misschien denkt dat het onmogelijke van je gevraagd wordt, zul je zien dat je met veel oefening en geduld echt beter wordt. En dat is ontzettend gaaf!
The Games
Niet geheel toevallig worden deze week in de VS The CrossFit Games gehouden. Het is live te volgen (en terug te kijken) via de Facebookpagina van de Games. Mocht je het leuk vinden, ga dan zeker even kijken! Maar hou alsjeblieft in je achterhoofd dat deze mensen al jaren niets anders doen dan Crossfit. Laat je dus vooral niet intimideren, maar juist inspireren door deze atleten.
Ik zal in de toekomst nog meer schrijven over Crossfit. Over wat het van je lichaam vraagt, de mentale uitdaging ervan en de belangrijke rol die is weggelegd voor de Crossfit-groep waarmee je traint. Want ook dat is uniek aan Crossfit!
Vond je dit een interessant artikel? Delen kan via de social-icoontjes. En wil je nooit meer iets missen? Abonneer je dan op de gloednieuwe nieuwsbrief!
Reageren is niet (meer) mogelijk.